Primele capacităţi de producţie care vor intra în colaps vor fi termocentralele, dacă nu se iau de urgenţă măsuri pentru restructurarea sectorului energetic de stat, a declarat pentru „Adevărul" Carmen Neagu, directorul pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova al producătorului de echipamente GE Energy.
Guvernul are în plan reorganizarea producţiei de energie de stat în două mari companii, care să includă atât termocentrale, cât şi hidrocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare.
Însă proiectul este blocat de mai bine de un an în instanţă de sindicatele din Hidroelectrica şi de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la companiile energetice.
Întrebată ce se va întâmpla dacă acest proiect pică şi nu se vor lua alte măsuri pentru reorganizarea sectorului energetic, Neagu a răspuns: „Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla. Sectorul termo este primul care va avea probleme. Lipsa capacităţilor de producţie va avea un impact mare, pentru că nu ne putem baza exclusiv pe import, din lipsa condiţiilor tehnice".
În opinia sa, România poate juca o carte importantă în regiune. „Puţine sunt ţările care se pot mândri cu resurse energetice atât de variate. Trebuie doar să ne punem mintea la contribuţie şi să le utilizăm în cel mai bun mod", a arărat oficialul GE Energy, divizia energetică a gigantului american General Electric.
De ce centrala Petrom este singura care s-a realizat
Întrebată de ce au renunţat foarte mulţi investitori în ultimii ani la proiectele pe care le aveau privind realizarea de noi termocentrale în România, Neagu a arătat că lipsa unei strategii coerente şi a predicitibilităţii în sector a făcut România să piardă aceste investiţii importante.
Singura termocentrală din cele 12 anunţate în ultimii trei ani care s-a construit şi este aproape de finalizare este cea a Petrom de pe platforma rafinăriei Petro