Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), Eugen Dijmărescu, a declarat joi că băncile din România nu au probleme iminente, motiv pentru care resursele Fondului sunt suficiente, conform NewsIn.
"Nu avem motive să considerăm că resursele Fondului nu ar putea să facă faţă, pentru că nu credem că băncile din România au probleme iminente", a declarat Dijmărescu.
Acesta a menţionat că FGDB are posibilitatea, potrivit actualei legislaţii, să se poată împrumuta inclusiv la Guvern, precum şi la alte scheme de garantare, pe alte pieţe internaţionale.
"Noi funcţionăm cu resurse exclusiv din mediul bancar şi suntem preocupaţi să recurgem cât mai puţin sau deloc la bani publici", a mai spus Dijmărescu.
Directorul FGDB a precizat că Fondul are resurse în valoare de 1,7 miliarde lei, jumătate din această sumă fiind plasată în titluri de stat.
Întrebat dacă băncile cu un coeficient de risc mai mare ar trebui să plătească o cotă de contribuţie pe măsură, Dijmărescu consideră că o astfel de abordare nu ar fi "un lucru rău". Acesta crede că între o bancă cu un coeficient de risc de risc mai mare şi una cu un coeficient de risc mai mic, "contribuţia ar trebui să fie diferenţiată".
"Asta va da încredere că, chiar dacă o bancă are un coeficient de risc mai mare, prin faptul că se asigură într-o măsură corespunzătoare, depozitul e protejat. Eu personal nu văd într-o asemenea abordare un lucru rău", a mai spus Dijmărescu.
Acesta a adăugat că Fondul, împreună cu băncile membre, efectuează în aceste zile o evaluare a sistemelor informatice de înregistrare a datelor privind identificarea deponenţilor, astfel încât acest proces să fie scurtat la maximum în caz de nevoie."Noi nu mergem după sistemul că deponenţii vor face o coadă lungă la Fondul de Garantare", a mai spus Dijmărescu.
Directorul Fondului de Garantare a De