Uniunea Europeană doar se face că acţionează pentru îmbunătăţirea condiţiei romilor, iar autorităţile române nu numai că nu fac nimic, ci îi împing pe romi spre marginea societăţii şi îi discriminează public. Asta cred mulţi dintre reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale pentru romi din ţară. Răbufnirile de acest tip vin într-un moment în care personaje cu putere de decizie abordează din nou - declarativ, cel puţin - situaţia romilor. Şi când aşa-numitul proiect european "Deceniul de Incluziune a Romilor" intră în cea de-a treia etapă, fără rezultate simţitoare.
În aceste condiţii, romanialibera.ro lansează următoarea întrebare: cine ar trebui să se ocupe de romii din România - autorităţile naţionale sau Uniunea Europeană?
Răspunsul autorităţilor
Dintre autorităţile române, doar preşedintele Traian Băsescu şi-a asumat clar responsabilitatea. Iată o declaraţie din decembrie 2010: "Romii sunt cetăţeni români, sunt o minoritate pe care România trebuie să şi-o asume. Nu încercăm să punem această problemă pe seama europenilor. Însă, în acelaşi timp, este nevoie de o cooperare la nivel european".
Cu câteva luni înainte de această declaraţie, premierul Emil Boc înclina către punerea responsabilităţii pe umerii Europei: "Cred că România, împreună cu toate celelalte ţări europene au o obligaţie comună în privinţa problemei romilor".
Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, şi-a exprimat o opinie mai moderată. Vorbind, miercuri, 19 ianuarie, pentru romanialibera.ro, acesta a menţionat că "problematica romilor trebuie să fie şi europeană, şi naţională, trebuind rezolvate simultan". Totuşi, Mocanu a adăugat că incluziunea socială este o responsabilitate a Uniunii Europene. Cât despre alte probleme care apar pe plan naţional, acestea ar trebui să intre în grija autorităţilor locale, dar şi a ONG-urilor, a menţionat Valentin Moca