Piaţa avocaturii româneşti a suferit o contracţie în anul 2010. Aproape toţi jucătorii au resimţit o restrângere a veniturilor în anul ce a trecut.
"Chiar dacă unele case de avocatură au avut un an cu încasări similare sau poate uşor mai mari decât în anul 2009 şi acestea au avut dificultăţi în încasarea facturilor emise.Totodată aproape toate casele de avocatură au fost obligate să-şi ajusteze onorariile pe bugetele clienţilor," declară Stefan Boboc, Avocat Coordonator "Boboc & Asociaţii"
Potrivit acestui, in 2011, piaţa va fi din nou împărţită între litigii/arbitraje şi consultanţă.
În ceea ce priveşte litigiile, acest domeniu va avea o tendinţă de staţionare după un an 2010 în care ponderea acestui domeniu în activitatea tuturor societăţilor de avocatură a crescut. Multe societăţi au înfiintat departamente de litigii sau şi-au întărit aceste departamente.
Litigiile de muncă vor continua să reprezinte o parte importantă din totalul cauzelor ce se vor judeca. Concedierile din sistemul public precum şi preconizata modificare a Codului Muncii în sensul acordării mai multor drepturi angajatorului vor face ca numărul litigiilor de muncă să rămână cel puţin constant sau cu o tendinţă crescătoare.
Litigiile fiscale vor constitui şi ele un punct important în încasările societăţilor de avocatură. Intenţia Guvernului de a creşte gradul de colectare a veniturilor bugetare precum şi obligaţiile asumate de către acesta faţă de partenerii săi financiari Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, vor genera un număr sporit de controale din partea autorităţilor implicate în acest domeniu şi contribuabilii vor răspunde prin contestarea majorităţii acestor decizii.
Domeniul insolvenţei va ramâne şi în anul 2011, sau cel puţin în prima parte a sa, la un nivel destul de ridicat şi va reprezenta în continuare un