Investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii administrate privat (Pilon 2) au urcat la nivelul record de 530 mil. lei (124 mil. euro) la finele lunii decembrie, ajungând să deţină o pondere de 12,2% din activele totale, care reprezintă, de asemenea, un maxim, potrivit raportărilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
La finele lunii noiembrie, investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii erau de 475 mil. lei (111 mil. euro). Creşterea din decembrie s-a bazat pe sumele mai mari alocate de fondurile de pensii investiţiilor în acţiuni, dar şi revenirii pe creştere a pieţei locale, pe fondul apropierii listării Fondului Proprietatea.
Faţă de sfârşitul lui 2009, investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii au crescut cu 138%, în timp ce valoarea activelor totale a urcat cu 82%, la 4,33 mld. lei (1,02 mld. euro).
Cu toate acestea, în prezent fondurile de pensii nu publică niciun fel de informaţii privind structura portofoliilor de acţiuni, iar puţine dintre ele oferă informaţii defalcate privind cât din portofoliul de acţiuni este investit pe piaţa locală şi cât sunt plasamentele pe pieţele externe. Cel mai mare fond de pensii, administrat de ING, are şi cele mai mari plasamente pe Bursă, de 251 mil. lei (59 mil. euro). Fondul ING are şi cea mai mare pondere a plasamentelor în acţiuni în total active, de 14,8%. Totodată, fondul a înregistrat la finele lunii septembrie cea mai mare rată de rentabilitate anualizată (randament), de 16%.
Fondul AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz, are plasamente de 100 mil. lei pe Bursă, reprezentând 9,9% din activele totale şi a raportat o rată de rentabilitate anualizată de 15,15%.
Al treilea este fondul Aripi, administrat de Generali, cu investiţii în acţiuni de 51 mil. lei (14,6% din active) şi o rentabilitate anualizată de 15,2%.
Fondurile de pensii au depăşit