Inconştienţa oamenilor în a insista să-şi obţină permisele de conducere auto chiar dacă nu sunt destul de pregătiţI pentru a şofa în trafic, dar şi lipsa de integritate a poliţiştilor în pixul cărora stă decizia de a le acorda carnetele de şofer face ca fenomenul de corupţie pe acest segment să-şi continue existenţa în ciuda măsurilor luate pentru stoparea lui.
S-a crezut că dacă susţii la computer examenul teoretic, "sala", cum I se zice, gata, s-a terminat cu frauda la permisele auto. Cazul în care procurorii Capitalei au obţinut de la Tribunalul Bucureşti arestarea preventivă a cinci angajaţI de la Serviciul Permise Auto Bucureşti şi nouă instructori de şcoli de conducere pentru corupţie dovedeşte că în continuare sistemul este vulnerabil, la capitolul "traseu". Iar buba este atât de mare încât s-a ajuns ca nici măcar cel care e foarte bine pregătit să nu treacă de această probă, dacă nu dă "darul". Şi obligatoriu în euro, că, deh, am intrat în Uniunea Europeană, leii nu mai corespund pentru corupţi. Prinşi cu mita-n "sac", ca să zic aşa, se dovedeşte că indivizii, conform anchetatorilor, au luat câte 200 -300 de euro per "catindat" doar ca să-i ajute să treacă proba practică. Ancheta a pornit de la denunţul formulat în vara anului trecut de Roxana Giorgiana Ristea, la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Femeia dezvăluia că în 4 mai 2010, instructorul auto Victor Oancea, din cadrul şcolii de şoferi SC Cym Auto Vic SRL, i-a cerut 250 de euro pentru a-şi folosi influenţa pe lângă un poliţist examinator din cadrul Biroului Examinări Auto din Bucureşti, în scopul promovării probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere auto categoria B.
Din interceptările convorbirilor telefonice ale "aranjorilor" reiese faptul că angajaţii de la permise auto au şi porecle, nume de cod, de zici că-s parte din lumea interlopă. Avem p