Cele două partide ale coaliţiei de guvernare plănuiesc să-şi extindă colaborarea şi în plan electoral şi să candideze împreună la alegerile din 2012. Sursa: AGERPRES
Partidul Democrat Liberal şi UNPR-ul iau în calcul formarea unei alianţe politice pentru a se prezenta împreună la alegerile din 2012. Potrivit unor surse din formaţiunea condusă de Gabriel Oprea, dacă PSD se va alia cu PNL, atunci UNPR va fi forţată să intre într-o formulă electorală cu PDL.
Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al UNPR, a devoalat ieri intenţiile formaţiunii sale de a-şi găsi un partener electoral cu ajutorul căruia să depăşească anul 2012.
"UNPR este o formaţiune la început. Mediul politic, afectat de criza economică, nu a fost deosebit de prielnic pentru UNPR din această perspectivă. (...) UNPR-ul, aşa cum şi-a propus să sprijine stabilitatea României, în mod categoric, într-o formulă de cooperare politică ar fi mult mai funcţional ca partid, pe acest palier", a declarat Diaconescu la RFI.
Nu doar potenţialul electoral al UNPR, aflat sub aşteptările liderilor formaţiunii, îi împing spre o alianţă cu PDL. Marian Sârbu, preşedintele UNPR, spune că această alianţă "apare aproape firesc" în urma coalizării partidelor de opoziţie. Practic, alianţa dintre PSD şi PNL forţează UNPR să meargă pe "o formulă de cooperare politică", după cum s-a exprimat Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al formaţiunii.
Dacă UNPR ar candida singură în alegeri, în condiţiile în care se prefigurează o polarizare a voturilor, ar risca să rămână izolată pe scena politică.
UDMR, aşteptată în Polul Popular
Alianţa dintre PDL şi UNPR s-ar putea lărgi dacă UDMR ar accepta să li se alăture. Potrivit unor surse din UNPR, formaţiunea maghiară a fost invitată să facă parte dintr-un bloc politic care ar putea fi intitulat Polul