Criminalul nazist Klaus Barbie (1913-1991), supranumit „măcelarul din Lyon“, a fost un agent al Serviciului Federal de Informaţii Externe (BND). Istoria BND-ului va fi cercetată de către o comisie de experţi. Demersul a fost calificat drept „unic în Europa“.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Klaus Barbie, fostul şef al Gestapo-ului, al poliţiei secrete naziste, din Lyon, a fost condamnat la moarte în contumacie, în 1947, de către un tribunal din Franţa. La vremea respectivă nimeni nu ştia unde se află Barbie. Acesta a reuşit să se ascundă înaintea terminării războiului, iar în 1951 fuge în Bolivia. În 1952 este condamnat din nou în contumacie pentru crimele comise contra populaţiei civile din Franţa. Abia după prăbuşirea dictaturii boliviene a lui Hugo Banzer (pentru care Barbie a lucrat ca expert pentru probleme de siguranţă), autorităţile statului sud-american au decis să-l predea, în 1983, justiţiei franceze, care aflase, între timp, unde se ascunde criminalul de război. În 1987 este judecat şi condamnat pentru crime contra umanităţii la închisoare pe viaţă. Klaus Barbie, supranumit „măcelarul din Lyon“, moare în detenţie în 1991.
Revista germană „Der Spiegel“ a dezvăluit acum un nou aspect din biografia lui Klaus Barbie. Din documentele inedite citate în „Spiegel“ se desprinde că Barbie fusese un agent al Serviciului Federal de Informaţii Externe (Bundesnachrichtendienst - BND). Recrutarea a avut loc în mai 1966. Agentul cu numele conspirativ „Adler“ a fost folosit ca o sursă politică şi a furnizat BND-ului cel puţin 35 de rapoarte informative. Ce anume conţin aceste rapoarte nu se ştie, ele fiind inaccesibile. Totodată, Barbie fusese recompensat pentru colaborarea cu serviciul secret vest-german. Primul onorariu lunar încasat însuma 500 de mărci. Într-o analiză a activităţii agentului, ofiţerul său de legătură reţine că este o s