Economia Chinei a crescut anul trecut cu 10,3%, cel mai rapid ritm de creştere anuală de la începutul crizei financiare mondiale, transmite AFP.
În trimestrul patru din 2010 Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o expansiune de 9,8%, depăşind estimările analiştilor.
Datele referitoare la evoluţia economiei chineze în 2010, în creştere faţă de datele revizuite pentru 2009, ce indică un avans de 9,2%, subliniază performanţa solidă a Chinei, într-un an în care a depăşit Japonia, devenind a doua economie a lumii, după Statele Unite.
În decembrie, indicele preţurilor de consum, principalul indicator al inflaţiei, a crescut cu 4,6% comparativ cu perioada similară din 2009, faţă de un avans de 5,1% în noiembrie, când s-a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din mai mult de doi ani.
Pentru 2010, indicele preţurilor de consum a urcat cu 3,3%, depăşind ţinta guvernului de 3% pentru întregul an 2010, din cauza majorării preţului alimentelor.
Producţia a crescut cu 15,7% în 2010, mai rapid decât în 2009, datorită majorării pe plan mondial a cererii pentru bunurile fabricate în China.
Vânzările de retail, un indicator cheie al cheltuielilor consumatorilor, a urcat cu 18,4% anul trecut.
Și totuși...
Chiar dacă are rate de creştere cu două cifre, economia Chinei are probleme structurale grave: este dirijată de stat, sufocată de birocraţie şi corupţie, neprietenoasă cu investitorii străini şi indiferentă la regulile pieţei
China se află pe locul 135 din 183 de ţări din perspectiva libertăţii economiei, potrivit raportului 2011 Index of Economic Freedom, realizat de Wall Street Journal şi The Heritage Foundation. În acelaşi clasament, România ocupă locul 63.
Partidul Comunist, deşi a permis câteva mişcări economice ca reacţie la evoluţia pieţelor, încă menţine principala