Americanii de la Bechtel, câştigătorii unuia dintre cele mai controversate proiecte de infrastructură din România, autostrada Transilvania, sunt interesaţi şi de construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. Pentru investiţia de 4 miliarde de euro au mai depus oferte şi canadienii de la Lavalin, dar şi ruşii de la Atomtechnoprom.
Cele două reactoare noi pe care statul român vrea să le construiască pe platforma de la Cernavodă reprezintă cel mai mare proiect de investiţii al României din ultimii 20 de ani.
Pentru realizarea acestuia, compania de proiect, EnergoNuclear, a lansat anul trecut o licitaţie prin care cerea oferte în vederea atribuirii contractului de inginerie, procurare şi construcţie în valoare de 3,2 miliarde de euro fără TVA. Deşi termenul iniţial stabilit pentru primirea ofertelor a fost 15 decembrie, compania a decis să extindă intervalul până pe 17 ianuarie.
"În cadrul procesului de realizare a proiectului Cernavodă Unităţile 3 şi 4, EnergoNuclear, dezvoltatorul proiectului, a primit la data de 17.01.2011 scrisorile de intenţie însoţite de documentele necesare calificării din partea următoarelor companii: Bechtel International, consorţiul format din Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare şi Elcomex IEA având ca lider Lavalin, şi consorţiul condus de compania Atomtechnoprom, care include alte 4 firme din Federaţia Rusă", spun reprezentanţii Ministerului Economiei.
Dintre toate companiile care au decis să depună o ofertă pentru proiectul uriaş de la Cernavodă, cea mai cunoscută pe piaţa locală este Bechtel. Americanii au câştigat în 2003 contractul pentru construirea autostrăzii Transilvania, în timpul mandatului lui Miron Mitrea (PSD) la conducerea Ministerului Transporturilor. Potrivit unor estimări, valoarea contractului ar fi de 2,2 miliarde de euro, termenul de finalizare pentru cei 415 de kilometri ai