De aproape şase ani, este singurul interpret certificat mimico-gestual care lucrează într-o instituţie publică ieşeană. Cu toate că în tinereţe lucrul într-o instituţie publică nu a fost niciodată o opţiune pentru Magda Biţic, viaţa a adus-o pe locul pe care îl ocupă acum.
Nu îi pare rău pentru alegerile pe care le-a făcut şi care, după cum spune ea, au ajutat-o să cunoască inclusiv poveştile de viaţă ale unor oameni remarcabili.
„În octombrie împlinesc 13 ani de când lucrez la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Din anul 2001 sunt consilier de orientare în carieră, iar din 2005 lucrez cu persoanele cu deficienţe. Atunci s-a deschis la Iaşi şi unul dintre primele centre-pilot din ţară pentru aceste persoane“, spune Magda Biţic.
De când lucrează la consilierea ieşenilor cu deficienţe, prin faţa biroului Magdei au trecut zeci de persoane în fiecare an. Regula de bază pe care aceasta o aplică în relaţiile cu beneficiarii pe care îi consiliază este respectul. „Sunt persoane care trebuie tratate la fel ca persoanele cu capacitate integrală de muncă. Trebuie trataţi la fel ca oamenii sănătoşi, ca şi cum nu ar avea o dizabilitate. Trebuie să dai acestor persoane încrederea că pot face aceleaşi lucruri ca şi cei de lângă ei“.
Consilierul spune că una dintre cele mai dificile provocări este să găsească un loc de muncă pentru persoanele care au deficienţe psihice. „Nu reuşesc să identific angajatori care să accepte această dizabilitate. Mi se rupe sufletul când văd că nu pot să-i ajut“, spune Magda Biţic.
Aceasta susţine că empatia, deşi nu este o cerinţă în „ fişa postului“, este o caracteristică necesară pentru un consilier pentru persoanele cu dizabilităţi. „Trebuie să ai empatie faţă de persoanele cu care lucrezi. Trebuie să ai suflet, să fii milos. Nu oricine poate lucra cu persoanele cu deficienţe“, s