Cu mult mai incet decat ar fi trebuit, cu mult mai ezitant si cu mai multe balbe decat ar fi fost de dorit, reforma in domeniul asistentei sociale pare a face cativa pasi importanti, deocamdata insa doar pe hartie.
Ministrul Muncii a anuntat ca alocatia de sprijin a familiei va fi conditionata de notele si comportamentul la scoala al copilului. Pentru note sub 8 la purtare sau absente, alocatia va fi suspendata.
Pare o masura dura numai buna de atacat din opozitie si de pe baricadele TV ale mogulilor, dar ea vizeaza exact acele familii care nu-si trimit copiii la scoala pentru a-i trimite, in schimb, la cersit sau la furat, pentru ca apoi sa traiasca din produsul acestor activitati si din alocatii.
Pentru parintii care nu intra in aceasta categorie, este o masura de responsabilizare. Parintele trebuie sa-si asume, fortat daca nu de buna voie, implicarea in educarea copilului, caci educatia este pana la urma, pe termen lung, singura sansa autentica de iesire din saracie.
Avem si asa numita "lista a lui Botis", subiect de mare ironie inclusiv in sedinta de guvern. Ea ii exclude de la plata ajutoarelor sociale pe cei care detin diferite obiecte sau pamant.
Sigur ca unele dintre obiecte, precum razboiul de tesut, de exemplu, sunt hilare sau exagerari. Dar nu exista, intr-adevar, niciun motiv sa platesti ajutoare pentru cei care au pamant si nu-l lucreaza sau il lucreaza, fac bani, dar mai vor si ajutoare de la stat pe langa faptul ca agricultura nu e fiscalizata.
Cine nu-si poate lucra pamantul nu are decat sa-l vanda sau sa-l dea in arenda, nu sa-l lase in paragina pentru a trai din pomana statului. Iar cel care-si pemite o masina mai mare e clar ca nu moare de foame, macar daca te gandesti ca o astfel de masina, chiar veche, are un consum considerabil.
Poate ar fi cazul sa nu mai accept