"Avocatul nu raspunde penal pentru recomandarile si opiniile profesionale pe care le comunica clientului sau si nici pentru actele juridice pe care le propune clientului sau, urmate de savarsirea de catre client a unei fapte prevazute de legea penala". Altfel spus, avocatii care si-au sfatuit clientii sa dea mita, sa faca trafic de influenta sau au comis falsuri, cum s-a intamplat in cazul senatorului-avocat Catalin Voicu, au sansa sa scape de o parte din acuzatii. Aceasta noua regula este in vigoare din 28 decembrie 2010 si produce efecte juridice. In plus, retroactiveaza, deoarece in penal se aplica legea mai favorabila.
Informatia pe scurt
Deputatul PDL, Daniel Buda, a sustinut noul articol, care protejeaza avocatii-infractori, acesta fiind introdus in conditii neclare intr-un proiect de lege initiat de Guvern. Acest proiect, intre timp adoptat si promulgat, aduce o serie de modificari Legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Desi amendamentul lui Buda a fost criticat in Comisia Juridica, insusi deputatul PDL aratandu-se dispus sa renunte la el, modificarea a aparut totusi in textul votat in plenul Camerei si trimis la promulgare.Contactat de HotNews.ro, deputatul PDL, Daniel Buda, pretinde ca nu-si aminteste cine a formulat amendamentul la legea avocatilor. Il da de gol o inregistrare video de la Comisia Juridica. Ce legatura exista intre amendamentul lui Buda si Dosarul Gazeta din Cluj.
Episod halucinant: deputatul PDL incearca sa-l convinga pe Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, sa accepte amendamentul favorabil avocatilor, dar acesta se opune pe motiv ca se introduce astfel o cauza de impunitate. Buda ii raspunde: Nu va putem trece strada daca nu vreti. Ganditi-va la chestiunea asta.
Presedintele Traian Basescu a promulgat in 20 decembrie modificarile la Legea nr.51/1995 pe