Lucrarile la cel mai mare parc eolian din Europa sunt blocate de jumatate de an de divergentele dintre autoritatile locale, iar un investitor german a renuntat deja la o ferma de vant din cauza ca nu a obtinut avizele de constructie. Romania ocupa locul al doilea ca potential eolian in Europa, dar birocratia excesiva si balbaielile legislative duc la pierderea a milioane de euro si a investitorilor care s-ar putea orienta spre Bulgaria.
Planurile companiei cehe CEZ de a construi cel mai mare parc eolian din Europa s-au impotmolit in comuna Cogealac, acolo unde ar trebui sa fie instalate 101 turbine eoliene care sa le completeze pe cele 139 ridicate deja in comuna vecina Fantanele. Impreuna, turbinele ar dezvolta o capacitate eoliana de 600 MW, cam cat cea a unui reactor al centralei de la Cernavoda. Altfel spus, parcul va dezvolta o capacitate de productie echivalenta cu necesarul de energie al 700.000 de gospodarii.
Lucrarile la partea parcului situata in Cogealac sunt blocate din vara trecuta din cauza ca autoritatile locale nu au eliberat inca toate autorizatiile necesare. CEZ detine o autorizatie de constructie de la primaria Constanta, insa nu si de la cea a comunei, motiv pentru care lucrarile sunt sistate si in prezent.
“Avem totul pregatit, dar suntem blocati de disputa dintre autoritati”, a spus Ondrej Safar, managerul parcului eolian dezvoltat de CEZ. In prezent, compania ceha poarta discutii cu autoritatile pentru a debloca investitia in cei 252,5 MW care ar trebui instalati la Cogealac. Safar spune ca proiectul de la Cogealac are sprijinul companiei-mama si ca board-ul de conducere decide cat timp asteapta rezolvarea situatiei. Cu toate acestea, oficialul CEZ a admis faptul ca proiectul ar putea fi pus in pericol daca se vor ivi alte oportunitati in regiune.
CEZ a renuntat vara trecuta la constructia unei centrale pe g