Francezii ar trebui să evite "Parisul estic", cel puţin până când tensiunile franco-române pe tema amânării aderării la spaţiul Schengen se mai risipesc, comentează blogul prestigioasei publicaţii The Economist, adăugând că "cele două Parisuri ale Europei nu au fost niciodată mai îndepărtate".
Relaţiile, odinioară bune, dintre cele două state au intrat în impas încă din august 2009, când preşedintele Nicolas Sarkozy a ordonat expulzarea romilor, majoritatea de naţionalitate română, care locuiesc ilegal în Franţa.
Deşi iritat de iniţiativa Parisului, Bucureştiul nu şi-a permis să facă valuri, deoarece avea nevoie de sprijin francez pentru aderarea sa la spaţiul Schengen în primăvara acestui an. Sprijinul mult aşteptat nu a venit. Ba din contră, alături de Germania Angelei Merkel, Franţa a anunţat oficial că se opune unei intrări a României în familia Schengen în martie.
Astfel, deşi aparent a trecut evaluarea tehnică a experţilor Schengen vineri, România, dar şi Bulgaria, ar putea rămâne în afara graniţelor Schengen, deaorece Berlinul şi Parisul le reproşează eşecul în combaterea criminalităţii organizate şi a corupţiei.
Bucureştiul a acuzat imediat Uniunea Europeană că aplică "standarde duble" în cazul României şi Bulgariei', iar Teodor Baconschi, ministrul român de Externe, a declarat că se alimentează astfel euroscepticismul în rândul cetăţenilor celor două ţări.
Traian Băsescu le explicat diplomaţilor cât de bine şi-a făcut România temele pentru Schengen
În indignarea sa faţă de dorinţa Franţei şi Germaniei de a-i bloca accesul la spaţiul Schengen încă din martie, România a ripostat: a ameninţat, prin vocea aceluiaşi Baconschi, că va impune obligaţii suplimentare Croaţiei, ţara candidată la UE cea mai apropiată de aderare, şi a dat de înţeles, prin intermediul unui grup de parlamentari români, că ar putea am