Secretarul general al Parlamentului European a recunoscut că circa 20 de europarlamentari continuă practica de angajare a unor rude ca asistenţi, chestiune care irită numeroşi membri ai Parlamentului, relatează EUObserver, potrivit NewsIn.
În trecut mai răspândită, practica a fost interzisă de un nou statut al asistentului parlamentar, care a intrat în vigoare în iulie 2009. Însă o derogare le permite europarlamentarilor realeşi, care anterior şi-au angajat rude, să facă acest lucru în continuare, până în 2014.
"Circa 20 de europarlamentari se folosesc de derogarea acordată conform Articolului 78(3)," , potrivit secretarului general al PE, Klaus Welle.
Răspunsurile, trimise comitetului parlamentar pentru controlul bugetar, refuză să precizeze despre ce parlamentari este vorba. "Numele nu pot fi făcute publice din cauza cerinţei de protejare a confidenţialităţii datelor persoanle", spune Welle.
Potrivit unor cercetări iniţiale, unii dintre aceşti europarlamentari provin din Marea Britanie şi Irlanda.
Mulţi europarlamentari sunt iritaţi de această practică. "Asta este marea mea problemă, pentru că plenara a decis să nu mai permită astfel de derogări, dar biroul a optat să le permită", a declarat europarlamentarul german Ingeborg Grassle.
Votul de a se pune capăt practicii a avut loc în şedinţă plenară la 22 aprilie 2008, dar Biroul PE a decis să o prelungească, sub anumite condiţii. "S-a decis că oamenii care şi-au aranjat deja viaţa nu trebuie să şi-o perturbe brusc din cauza schimbărilor", a explicat purtătorul de cuvânt al PE, Ralph Pine, precizând că ameninţarea cu acţiuni în justiţie nu a fost un factor în această decizie.
Secretarul general al Parlamentului European a recunoscut că circa 20 de europarlamentari continuă practica de angajare a unor rude ca asistenţi, chestiune care irită numeroşi membri ai Parlamentului, rela