Existenta unei “echipe A” a fost remarcata de ceva vreme in media continentala, grupul format din Germania, Franta, Finlanda, Austria, Olanda si Luxemburg devenind o elita, exclusivism generat de bugetul solid al acestor tari, salvatoarele celorlalti repetenti europeni. Desi in discursul sau de ieri, de la intalnirea cu sefii misiunilor diplomatice in Romania, presedintele Traian Basescu a vorbit repetat despre credibilitatea Uniunii Europene si despre principiul respectarii normelor dreptului international, acolo jos, la firul negocierilor, se pare ca se aplica, ne place - nu ne place, o grila realpolitik.
Nici nu a inceput bine, si 2011 se anunta a fi un an negru pentru Romania. Am fost trimisi sa stam la coltul Europei pe coji de Schengen. Deocamdata, reactia Bucurestiului este strict retorica si pare inadaptata la cruda realitate: peste jumatate din “prima echipa” a Europei a schimbat foaia în privinta Romaniei. Dar avem instrumentele pentru a recastiga bunavointa pierduta?
Raspunsul, in continuare pe www.contributors.ro. Existenta unei “echipe A” a fost remarcata de ceva vreme in media continentala, grupul format din Germania, Franta, Finlanda, Austria, Olanda si Luxemburg devenind o elita, exclusivism generat de bugetul solid al acestor tari, salvatoarele celorlalti repetenti europeni. Desi in discursul sau de ieri, de la intalnirea cu sefii misiunilor diplomatice in Romania, presedintele Traian Basescu a vorbit repetat despre credibilitatea Uniunii Europene si despre principiul respectarii normelor dreptului international, acolo jos, la firul negocierilor, se pare ca se aplica, ne place - nu ne place, o grila realpolitik.
Nici nu a inceput bine, si 2011 se anunta a fi un an negru pentru Romania. Am fost trimisi sa stam la coltul Europei pe coji de Schengen. Deocamdata, reactia Bucurestiului este strict retorica si pare inada