Lumea se schimba si impreuna cu ea situatia din jurul conflictelor nereglementate de pe teritoriul Comunitatii statelor independente. Acest fapt reclama o regandire si o adaptare a scenariilor care pot conduce la o impacare a partilor beligerante. Tinand cont de faptul ca Rusia ramane principalul mediator al proceselor de mentinere a pacii in CSI, initiativele trebuie sa vina de la Moscova. In primul rand, acest lucru vizeaza conflictul transnistrean, care, dupa schimbarea puterii in Moldova si dupa evenimentele din Sudan a trecut, practic, intr-o noua faza, iar rezolvarea lui nu se va limita, probabil, la negocieri in format „5+2”, scrie Nezavisimaia gazeta.
Ziarul aminteste ca, la sfarsitul anului trecut, la Chisinau s-a schimbat definitiv culoarea si orientarea conducerii, in fruntea tarii venind o coalitie de centru dreapta, formata din liberali, liberal-democrati si democrati. Centrul acestei aliante il constituie Partidul democrat. Alianta este, in general, orientata spre integrarea tarii in UE, dar cele doua partide de factura liberala se pronunta, totodata, in favoarea unificarii cu Romania.
Din aceasta perspectiva, Rusiei ii revine rol de partener, alaturi de care pot fi construite relatii pragmatice si echitabile. Creand o noua putere, Moldova a trecut Rubiconul, in spatele caruia a ramas influenta rusa.
Tot acolo a ramas insa si Transnistria, unde, la sfarsitul anului, vor avea lor alegeri prezidentiale. Chisinau, Bucuresti si Bruxelles spera ca ele vor putea pune, in sfarsit, capat actualului regim de la Tiraspol.
Zilele trecute, Uniunea moldovenilor din Transnistria a iesit cu o declaratie prin care atragea atentia asupra referendumului din Sudan, exprimandu-si speranta ca opinia publica internationala isi va aminti de consultarea populara organizata in regiune, in 2006. Atunci, 97% dintre votanti au sustinu