Ministerul Sănătăţii se joacă de-a alba-neagra cu decontarea terapiilor pentru persoanele cu autism. Deşi în ordinul afişat pe site-ul ministerului, privind normele de aplicare a Legii 151/2010, se vorbeşte constant despre "intervenţiile specializate precoce", când vine vorba despre decontare, acestea sunt sărite intenţionat. Chiar în ordin, în capitolul despre finanţare, se trece de la articolul 32 la articolul 34, etapa tratamentului psihoterapeutic dispărând cu totul. Cu toate că legea specifică clar "accesul liber la servicii integrate de sănătate, educaţie şi sociale pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist". Prin urmare, după ce au citit ordinul afişat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, părinţii copiilor cu autism şi ONG-urile din domeniu se întreabă, pe bună dreptate, ce au câştigat în plus.
Epopeea acestor norme ce trebuiau să apară încă din luna octombrie, conform Monitorului Oficial, a început încă înainte ca Legea 151/2010 să fie promulgată în iulie anul trecut. Trecerea proiectului legislativ prin comisiile de specialitate din Senat a însemnat subţierea prevederilor dorite de părinţii copiilor cu autism. La Comisia de sănătate s-a scos articolul ce vorbea exact despre decontarea terapiilor comportamentale, dar specialiştii prezenţi la consultări au spus că aceste aspecte se vor putea regla în normele de aplicare a legii.
După publicarea în Monitorul Oficial a Legii autismului, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trebuiau să se consulte cu ministerele Muncii şi Educaţiei, cu specialişti şi societatea civilă pentru a elabora normele, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Reprezentanţii ministerului spun că au trimis invitaţii la ministere, dar nu au primit nici un răspuns. Ca să bifeze totuşi că s-au consultat cu cineva, cei de la minister, prin Centru