PERICOL. În România mai trăiesc doar 33 de perechi de vultur codalb, specie pe cale de dispariţie din cauza distrugerii habitatului, poluării şi a folosirii stricninei. Sursa: Sebastian Bugaru - SOR
Pe vremuri o specie numeroasă în România, vulturul codalb a avut de suferit de-a lungul secolului trecut de pe urma distrugerii zonelor umede, a deranjului produs de oameni, a vânătorii, poluării dar şi a utilizării de otravă pentru combaterea prădătorilor cu păr.
Asta este concluzia la care au ajuns specialiştii. Mai mult, specia care este protejată prin Directiva Păsări 79/409/EEC, a fost afectată şi din cauza ciocnirii cu liniile de înaltă tensiune sau cu turbinele eoliene, potrivit datelor publice. „În România, efectul cel mai dezastruos l-a avut utilizarea stricninei pentru combaterea prădătorilor cu păr (lup, vulpe, iepuri, etc.), vulturul codalb fiind vulnerabil la o astfel de otrăvire mai ales în timpul iernii când se hrănește cu hoituri”, arată specialiştii.
Astăzi, în România, mai trăiesc cel mult 33 de perechi clocitoare, mai ales în delta și în lunca Dunării. Asta în ciuda faptului că Legea fondului cinegetic interzice vânarea codalbului, amenda pentru împușcarea unui exemplar fiind de 2.700 de euro. Totuşi, specia cade în continuare victimă tehnicilor silviculturale prin care pădurile naturale sunt înlocuite cu culturi având scop comercial şi astfel este distrus habitatul de reproducere prin dispariția arborilor adecvați pentru instalarea cuiburilor, susţin specialiştii.
De altfel, vulturul codalb reacționează bine la măsuri de conservare cum ar fi stabilirea de zone protejate, montarea de platfome de cuibărit, asigurarea hranei fără substanțe otrăvitoare sau reintroducerea speciei acolo unde dispăruse, arată specialiştii. Astfel de măsuri au dus la o revigorare semnificativă în Norvegia, unde, după 1970, populaţia a crescut la 1.500 de pe