Drumurile dese la bancomat îi “toacă” unui salariat, care primeşte leafa pe card, câteva sute de lei, doar din comisioane. De exemplu, o persoană care încasează 2.000 de lei pe lună e “taxată” de bancă cu până la 800 de lei într-un an.
Cum creditarea e blocată de luni bune, băncile au căutat noi metode de a-şi mări veniturile. Soluţiile nu au întârziat să apară: în ultima vreme au început să înmulţească numărul comisioanelor percepute pentru diferite operaţiuni bancare şi chiar să le mărească pe cele existente.
Cei mai buni “clienţi” pentru astfel de taxe, care, adunate, fac mici averi, sunt persoanele care încasează salariul pe card. Astfel, cine foloseşte des bancomatul poate ajunge să plătească băncii, într-un an, doar din comisioane, cu mult mai mult decât un salariu minim pe economie, care este, la ora actuală, de 670 de lei.
Utilizarea cardului costă!
“Să luăm exemplul salariatului cu 2.000 de lei venit pe lună. Să zicem că acesta «îşi feliază» leafa după cum urmează: scoate de la bancomatul băncii al cărei client este de două ori câte 500 de lei, pentru a-şi plăti utilităţile şi datoriile, de şapte ori câte 100 de lei, pentru cumpărături, şi restul, de şase ori câte 50 de lei, de la alte ATM-uri, pentru cheltuieli neprevăzute. Doar pentru aceste operaţiuni, banca îl «taxează» cu aproximativ 400 de lei într-un an! Dacă adăugăm costurile de administrare a cardului de debit, de interogare a soldului, servicii de internet banking, de mobile banking, extrase de cont sau transferuri către alte bănci, la sfârşit, când tragem linie, se adună peste 800 de lei într-un an”, a explicat, pentru Libertatea, Ruxandra Andrei, director adjunct la FinZoom.ro, cel mai avansat motor de comparaţii ale produselor bancare din România.
Cum să micşorezi «birurile»
Iată câteva sfaturi de la Ruxandra Andrei (foto), specialistul FinZoom, des