Germania va susţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, însă consideră că în domeniile justiţiei şi internelor România nu a atins încă un nivel european, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.
Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, ES Andreas von Mettenheim, a participat la Recepţia de Anul Nou a CCIRG, unde a vorbit despre aderarea României la spaţiul Schengen, pe care Germania o susţine fără rezerve. Desigur că trebuie îmbunătăţite climatul investiţional şi de afaceri, dar şi sistemul juridic. Germania este în dialog cu Guvernul României în soluţionarea acestor probleme, este menţionat în comunicat.
Schimburile economice dintre cele două ţări au ajuns la 13 miliarde euro, a declarat fostul Preşedinte al Comitetului de Est al Economiei Germane (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft), prof. dr. Klaus Mangold, invitatul de onoare al evenimentului.
De asemenea, Mangold a făcut referire la unele aspecte negative în ce priveşte România, cum ar fi domeniile justiţiei şi internelor, sectoare în care acest stat nu a atins încă un nivel european.
'Importantă este refacerea capacităţilor tehnice şi administrative în administraţia publică, pentru a putea facilita absorbţia fondurilor europene, pe care România le are la dispoziţie. Economia germană rămâne un partener important pentru România. Prin grupele de lucru ale Consiliului de cooperare economică româno-german s-a creat o platformă pentru dialogul bilateral care permite discutarea problemelor în vederea găsirii unor soluţii concrete', este precizat în comunicat.
În data de 28 martie 2011 va avea loc la Berlin o şedinţă comună a tuturor grupurilor de lucru din acest Consiliu, iar în a doua parte a anului 2011 este planificată o conferinţă româno-germană în Germania, organizată de Comitetul de Est al Economiei Germ