Cătălin Vasiu a intrat în breasla machetiştilor doar de trei ani, după ce a vizitat Salonul Internaţional de Machete de la Muzeul Naţional al Unirii. Primele machete au fost combinate într-o dioramă la scara 1/72, care reprezintă scene din războiul de 100 de ani.
Profil
Născut: 15 octombrie 1975, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Informatică
Familie: căsătorit, un băiat
„Am cerut de la Muzeul Unirii câteva kit-uri de machete, la scara 1/35. Când am constatat că mă prinde, am luat legătura cu Ovidiu Socaciu, care este preşedintele Asociaţiei de Modelism Alba, care m-a îndrumat în arta modelismului“, a spus cu zâmbetul pe buze Cătălin Vasiu.
Un an de documentare pentru o machetă
Pentru că a copilărit chiar într-una din clădirile din incinta fortificaţiei din Alba Iulia , bărbatul s-a hotărât să reproducă în miniatură străjerii care participă în fiecare zi la schimbul de gardă, la ora 12.00, dar şi tunurile de epocă.
Schimbul de Gardă
„Cel mai greu a fost să adun materialele. Am combinat uniforme prusace, elveţiene, belgiene, ca să ajung în final la uniformele purtate astăzi de soldaţii din Garda Cetăţii. Am folosit muşchi de pădure, gips, hârtii, cartoane, culori acrilice şi chituri care aparţin altor arme, adaptate şi colorate pentru a reprezenta exact armele şi uniformele care se folosesc la ceremonialul militar, dar şi la tragerea cu tunurile de epocă “, a explicat Cătălin Vasiu
Tunurile de Epocă
A reprodus o scenă cu Ioana D'Arc
De profesie inginer, Cătălin susţine că rămâne dedicat tehnicii manuale. Practic se foloseşte doar de pensulă pentru a picta detaliile ce compun fiecare machetă.
Într-o perioadă relativ scurtă şi-a cultivat pasiunea cu perseverenţa iubitorului de frumos şi a realizat până în prezent peste 30 de mach