Autorităţile medicale exclud apariţia unei epidemii de gripă în Republica Moldova. Ei susţin că în campania de vaccinare împotriva gripei noi, de anul trecut, a fost imunizată 23 la sută din populaţia ţării, un număr suficient pentru a previni apariţia unei epidemii anul aceasta.
„Jumătate din numărul de 850 de mii de doze de vaccin a fost administrată în lunile de vară şi toamna 2010, deci o mare parte a populaţiei Moldovei este imună la virusul gripal. Există şanse reale ca lanţul de transmitere a gripei să fie întrerupt", spune Mihai Magdei, viceministrul Sănătăţii. Medicii ne asigură că oamenii care s-au vaccinat anul trecut sunt imuni la îmbolnăvire.
Anul acesta, vaccinul antigripal nu va fi administrat gratis în policlinici, la fel ca anul trecut. El poate fi procurat cu 200 de lei în clinicile private. „Este un vacin-cocktail care previne apariţia a trei feluri de gripă: A H1N1, B şi H3N2", a declarat Stela Gheorghiţă, vicedirector al Centrului Naţional de Sănătate Publică.
Cu toate acestea, specialiştii nu ne recom andă să ne vaccinăm acum. „Protecţia apare abia la trei săptămâni după administrarea vaccinului. Până at unci, persoana este supusă riscului îmbolnăvirii. Cei care doresc să se imunizeze, ar trebui să o facă în lunile septembrie-octombrie", susţine Constantin Spânu, specialist principal în virusologie al Ministerului Sănătăţii. Potrivit lui, situaţia epidemiologică din Republica Moldova este mai bună decât în ţările vecine, unde primele cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat încă toamna.
„PORCINA" A DEVENIT SEZONIERĂ
Totodată, medicii spun că virusul AH1N1, cunoscut iniţial cu denumirea de gripă „porcină", s-a transformat în gripă sezonieră, iar măsurile de prevenire sunt aceleaşi ca şi în cazul celei obişnuite, de tip B.
Specialiştii recomandă să evităm locurile aglomerate, să ne spălăm