Senzaţia de durere în capul pieptului, starea de greaţă, de vomă sau lipsa poftei de mâncare şi chiar repulsia faţă de alimentele preferate, toate aceste manifestări neplăcute se pot trata cu ajutorul plantelor amare. Fitoterapeuţii recomandă persoanelor care nu suportă gustul ceaiurilor preparate din plante medicinale amare să folosească tincturile şi siropurile.
Ceaiurile preparate din pelin, anghinare, cicoare, genţiană şi din ţintaură sunt de mare ajutor persoanelor care se confruntă cu afecţiuni hepatice şi biliare, cu indigestii sau cu constipaţie.
Pelinul are efecte antiinflamatoare
Cea mai amară plantă, pelinul este un remediu eficient pentru ameliorarea digestiei. Datorită principiilor sale amare, generate de uleiul eteric din compoziţie, bogat în azulenă, pelinul stimulează secreţiile gastrice, are acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă. De asemenea, infuzia de pelin este indicată în anorexie (lipsa poftei de mâncare) şi în combaterea viermilor intestinali. Dacă ai şi tu o astfel de problemă, este bine să administrezi pelinul sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă de plantă uscată peste care să torni două căni de apă clocotită. Bea zilnic câte două căni: una dimineaţa şi alta pe parcursul zilei, după ce mănânci. Durata tratamentului nu trebuie să depăşească două săptămâni. După o pauză de o lună, terapia se poate repeta.
Anghinarea stimulează secreţia de bilă
Deşi au un gust amar, preparatele din anghinare acţionează eficient în cazul dischineziei biliare, hepatitei cronice şi al litiazei biliare. Infuzia de anghinare, un remediu la îndemână, se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată peste care se toarnă o cană de apă clocotită, lăsându-se la infuzat zece minute. Se beau câte două-trei căni de ceai pe zi, timp de două săptămâni, iar prima cană se administrează dimineaţa, pe stomacul gol. Cura cu infuzie de anghi