Economia chineză a crescut anul trecut cu 10,3%, după un avans de 9,8% în ultimele trei luni, conform datelor biroului de statistică de la Beijing, scrie The Guardian.
Anunţul cu privire la creşterea economică a Chinei vine pe fondul vizitei pe care preşedintele Hu Jintao o desfăşoară în Statele Unite şi care se încheie azi. Companiile americane au profitat de prezenţa liderului chinez la Washington pentru a-i cere un acces mai larg pe piaţa chineză, una dintre cele mai mari din lume. De altfel, temele economice au avut un loc privilegiat în discuţiile dintre cei doi lideri.
Creşterea economică peste aşteptări, în urma căreia China a devenit oficial cea de-a doua mare economie a lumii, şi inflaţia ridicată riscă să ducă la supraîncălzirea economiei, atrag atenţia economiştii.
Inflaţia anuală a ajuns la 4,6% în decembrie, creşterea preţurilor fiind cauzată de majorarea preţurilor pentru alimente. În ciuda unei creşteri economice rapide, indicele de referinţă al pieţei de capital chineze Shanghai Composite a încheiat anul trecut în scădere cu 2,9%. "Economia Chinei a menţinut o creştere stabilă şi rapidă, evitând atât supraîncălzirea, cât şi o încetinire de care se temea toată lumea. Totuşi tendinţa de creştere a preţurilor din acest an nu poate fi tratată cu lejeritate. Limitarea cantităţii de bani din piaţă va fi crucială", a spus Ma Jiangtang, directorul Biroului de Statistică al Chinei.
Anul trecut, autorităţile de la Beijing au încercat să ţină sub control inflaţia, cerând în mai multe rânduri băncilor să îşi majoreze rezervele de capital şi prin două ajustări ale ratei dobânzii de referinţă.
"Beijingul mai are multe de făcut. Riscurile necesită o politică mai agresivă", a spus Brian Jackson, economist la Royal Bank of Canada.
Analiştii obiectează că expansiunea creditelor împinge în sus inflaţia, aceasta afectând şi produsele no