Condamnat pentru luare de mită la închisoare cu suspendare, primarul comunei Verguleasa Petre Călinescu îşi păstrează mandatul. Acesta a câştigat procesul cu Prefectura Olt care, în baza condamnării, a emis ordin de încetare a mandatului. Decizia luată a fost considerată discutabilă: legea privind statutul aleşilor locali prevede încetarea calităţii de primar în cazul condamnării la „o pedeapsă privativă de libertate“. Instanţa a decis că suspendarea nu se încadrează în textul legii.
Cazul primarului Călinescu nu mai este unul controversat. Instanţa a făcut lumină, creând astfel un precedent în România. Edilul a fost lăsat fără funcţie de prefectură în octombrie 2010, când, luând act de sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare, Instituţia Prefectului a emis un ordin de încetare a mandatului de primar.
„Nu mai există nicio cale de atac!”
Decizia prefecturii a fost controversată, deoarece Petre Călinescu a primit o pedeapsă cu suspendare şi nu va face închisoare. Potrivit Legii 393/2004, calitatea de primar încetează dacă edilul este condamnat definitiv „la o pedeapsă privativă de libertate“. „Dacă textul de lege prevede expres că mandatul poate înceta numai în cazul privării de libertate, ordinul prefecturii contravine legii, dar şi filosofiei pentru care legiuitorul a prevăzut o condamnare cu suspendare. Suspendarea nu se încadrează în textul respectiv de lege, aşa că prevederea încetării mandatului nu se poate aplica“, a susţinut înainte de proces avocatul Nicolae Vitan.
Reprezentanţii prefecturii au admis că nu exista precedent pentru cazul lui Călinescu şi au considerat că trebuie să-l demită. „Noi am emis ordinul considerând că primarul e condamnat la închisoare. Suspendarea se referă doar la executarea pedepsei. Din punctul nostru de vedere, sunt îndeplinite condiţiile prev