Inconştienţa unora în a insista să-şi obţină permisele de conducere auto chiar dacă nu sunt destul de pregătiţi pentru a şofa în trafic, dar şi lipsa de integritate a unor poliţişti fac ca fenomenul de corupţie pe acest segment să-şi continue existenţa în ciuda măsurilor luate pentru stoparea lui. Iar cazul celor cinci angajaţi de la Serviciul Permise Auto Bucureşti şi a nouă instructori de şcoli de conducere, arestaţi preventiv pentru corupţie, o dovedeşte încă o dată. Din interceptările convorbirilor telefonice reiese o organizare ca la carte.
Angajaţii de la permise auto au porecle, nume de cod. Avem poliţişti examinatori zişi „Giuliano”, „Marele Blond”, „Cuţit”, dar şi „Ţuică”, „Unchiu” şi „Babulea”. Nu lipseşte „Naşu” – agentul principal Dumitru Ion, de la compartimentul Administrativ – Secretariat, şi nici „Grig” – comisarul-şef Grigore Florin, din cadrul Biroului Evidenţe Permise Auto. De asemenea, erau stabilite întâlniri „la piaţă”, de unde erau cumpărate pentru „acoperire” varză şi vinete. Când se refereau la „Cuţit” – agentul-şef Viorel Briceag, instructorii auto spuneau „Te-ai bărbierit”. „Un’ te duc, în Militari?” şi „acolo... pe la Valea Lungă” erau expresii pentru comisarul-şef Constantin Ionel Dănuţ. Sumele de bani pentru mită erau denumite „palme”, „cărămizi”, „caşca”, „foi” şi „lumânări”. Pentru intervenţiile în vederea promovării ilegale la „traseu” se foloseau denumiri de unelte şi lucrări de amenajare. Încheierea cu bine a lucrărilor de amenajare şi cuvintele „fost vânător” se traduc prin promovarea probei. Elevului respins i se spuneau cuvinte precum „topor” şi „vânător”.
Inconştienţa unora în a insista să-şi obţină permisele de conducere auto chiar dacă nu sunt destul de pregătiţi pentru a şofa în trafic, dar şi lipsa de integritate a unor poliţişti fac ca fenomenul de corupţie pe ac