Pot spune că înţeleg goana după senzaţional a presei. După exclusivităţi şi ştiri fierbinţi. Dar o înţeleg în măsura în care acestea sunt fidele realităţii şi nu nişte inflamări a acesteia doar pentru a clama întâietatea. Câteodată se împinge în faţă o realitate atât de operată, că depăşeşte faza de exagerare devenind pur şi simplu minciună. Îţi dai seama, când vezi că titlul, răsunător, nu se confirmă în text. „S-a găsit arma crimei”, au bubuit la un moment dat ştirile, în cazul nenorocirilor înlănţuite de la Cernavodă. Dar dacă ascultai, ori citeai mai departe, aflai că de fapt s-a găsit un cuţit. „Un posibil cuţit”, a zis procurorul, cuţit care, când ştirea a-nceput să circule, era încă supus analizelor. La astfel de subiecte adevărul contează ca respect faţă de public.
În alte cazuri însă, ştirile generează comportamente, prejudecăţi. De exemplu circulă acum ştirea că „s-au găsit la gunoi documente secrete” ale Biroului de Crimă Organizată Constanţa. Cam toată media a preluat acest titlu deşi nu s-a putut proba nimic, singurul care susţine asta fiind „găsitorul” care, după ce-a cotrobăit prin gunoaie nu se ştie ce, le-a „găsit”, s-a dus acasă, le-a scanat şi le-a trimis pe mail presei. De ce? Măcar la prima vedere pare neverosimil. Marţi am auzit că un pensionar a fost îmbrâncit de jandarmi la protestul cadrelor militare din Constanţa. Aşa a fost transmisă la început ştirea, când evenimentul era foarte proaspăt. Dar din înregistrările evenimentului se vede altceva.
O astfel de informaţie rămâne întipărită în minte chiar dacă ulterior se revine asupra ei. Rămâne, se interpretează şi se propagă. Am fost la câteva proteste de când cu scăderile salariale şi m-am întrebat tot timpul cum de pot sta jandarmii cu atâta calm în faţa mulţimii. Puteau bine mersi să sară ei pârleazul dincolo, în gaşca protestatarilor, că