Goana după o "plasmă" sau un automobil nou de care nu aveau neapărată nevoie i-a făcut pe români să se împrumute peste potenţialul lor financiar. Nota de plată este usturătoare. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
În urmă cu doi-trei ani, România era o ţară prinsă în euforia banilor luaţi uşor, în condiţiile în care fiecare bancă dădea credite ca pâinea caldă. Pofta românului pentru acest produs nu a fost redusă decât odată cu venirea crizei, când ambele părţi implicate în proces au realizat greşeala făcută.
Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru EVZ, Giorgio Pradelli, director general şi şef pe activităţile internaţionale ale Eurobank EFG, vorbeşte despre cine şi ce a greşit în procesul de creditare şi cine va trebui să plătească pentru asta. Grupul este prezent în piaţa românească ca acţionar la Bancpost.
"Este clar că înainte de criză au fost excese din partea ambelor părţi. Populaţia s-a grăbit să ia prea multe credite, băncile au fost poate prea nerăbdătoare să împrumute, iar asta a creat o situaţie care trebuie reajustată. Aceşti ultimi doi ani au fost un teren propice pentru ca acest lucru să se întâmple. Procesul a fost unul foarte dureros, mai ales pentru clienţi", a declarat oficialul Eurobank EFG.
Acum procesul de creditare a încetinit, lucru pus de bancheri pe seama lipsei de cerere din partea populaţiei şi a companiilor.
Lupta pentru cota de piaţă
În acest context, băncile încearcă să-şi schimbe perspectiva asupra acestei probleme, una care să avantajeze ambele părţi. "Una din schimbările pe care le vom vedea în această parte a regiunii va fi relaţia dintre bancă şi client. Înainte de criză, fiecare bancă se lupta să crească şi să câştige cotă de piaţă într-un timp cât mai scurt, dar nu pe cheltuiala clienţilor, pentru că şi aceştia aveau nevoie de bani, cât mai mulţi şi într-un timp câ