Foarte „la modă“ – şi nu doar printre adolescenţi –, consumul excesiv de băuturi aşa-zis energizante, larg comercializate şi în ţara noastră, poate genera serioase probleme de sănătate. În fapt un cocteil de stimulante şi substanţe potenţatoare sau cu efecte sinergice, băuturile energizante au un conţinut ridicat de metilxantine (în principal cafeină), iar ingestia câtorva doze într-un interval scurt de timp poate duce la depăşirea pragului de intoxicaţie cu cafeină. Un foarte interesant exemplu în acest sens este prezentat de dl conf. dr. Corneliu Zeana, la rubrica Consultaţia de vineri. (...)
În prezent, în România este comercializat (şi consumat) pe scară destul de largă produsul energiz Publicitate ant Red Bull, livrat în doze de 250 ml. Principalele ingrediente sunt cafeina, 32 mg la 100 ml, deci 80 mg per doză (0,03%), taurina 0,4% şi glucuronolactona 0,24%. Nu menţionăm substanţele asociate lipsite de potenţial nociv semnificativ (vitamine, edulcoranţi). Compoziţia potenţează efectul neuropsihostimulant al cafeinei. Glucuronolactona a fost folosită în anii ’60 de armata SUA, în războiul din Vietnam, pentru efectele sale psihostimulante, în scopul ridicării moralului trupelor şi atenuării stresului de război. Consecinţele nu au fost prea favorabile, iar SUA nu a mai utilizat această substanţă în războaiele care au urmat, chiar dacă se simţea nevoia. Din prudenţă, unele ţări ca Danemarca, Norvegia şi Franţa nu acceptă comercializarea acestui produs. Dacă o doză de Red Bull echivalează cu o ceaşcă tare de cafea, ceea ce nu ridică probleme, depăşirea acesteia nu este recomandabilă. Cazul pe care-l prezentăm foarte succint în ziarul nostru este ilustrativ în acest sens. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Foarte „la modă“ – şi nu doar printre adolescenţi –, consumul excesiv de