RWE (Germania), GDF Suez (grup franco-belgian) şi Iberdrola (Spania) au părăsit proiectul de 4 miliarde de euro al reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, după ce anul trecut şi cehii de la CEZ s-au retras din cea mai mare investiţie a României din ultimii 20 de ani.
Deşi decizia comună a celor trei investitori a fost anunţată pe site-ul RWE, oficialii Ministerului Economiei spun că ei nu au primit nicio informare oficială privind retragerea lor. Surse din piaţă dau ca sigură şi plecarea ultimilor doi investitori rămaşi, în afară de stat: italienii de la Enel şi miliardarul indian Lakshmi Mittal prin ArcelorMittal România.
"Încă din 2008, GDF Suez, RWE şi Iberdrola, alături de alţi investitori internaţionali, au fost partenerii Nuclearelectrica pentru dezvoltarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Incertitudinile economice şi de piaţă care au înconjurat acest proiect, legate în cea mai mare parte de criza financiară actuală, nu sunt compatibile cu necesarul de capital pentru un proiect nuclear nou. În consecinţă, în concordanţă cu politicile de investiţii individuale, GDF Suez, RWE şi Iberdrola au decis să nu mai participe la dezvoltarea acestui proiect", anunţă într-o declaraţie comună cele trei grupuri.
Ele au precizat că decizia nu are nicio legătură cu calitatea tehnică a proiectului, aprobat recent şi de CE.
Potrivit însă unor surse din piaţă, şi retragerea celor doi investitori străini rămaşi (Enel şi ArcelorMittal) este iminentă.
"Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri precizează că, până în acest moment, nu a primit o informare oficială din partea vreunei companii cu privire la o eventuală decizie de retragere", au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei, în ciuda faptului că atât GDF Suez, cât şi RWE au trimis declaraţii comune privind retragerea lor din proiect.
"Retragerea cehil