Specialiştii în IT avertizează că vânzarea de carduri clonate, de maşini de clonare şi de bancomate false reprezintă o industrie în creştere rapidă la nivel mondial. Este concluzia unui raport realizat de firma de securitate informatică Panda Security, care prezintă şi preţurile de pe piaţa neagră a criminalităţii cibernetice.
Compania a descoperit o vastă reţea care se ocupă cu vânzarea de detalii bancare furate, împreună cu alte tipuri de produse, pe forumuri şi mai mult de 50 de magazine online dedicate. De exemplu, cardurile de credit sau de debit clonate au preţuri care pleacă de la 180 de dolari, iar o maşină de clonare poate fi cumpărată cu 200-1.000 de dolari, se arată în raportul citat. Nu lipsesc ATM-urile false, care costă de la 3.500 de dolari bucata, în funcţie de model.
România, în topul ţărilor emitente de spam
Şi românii au acces la această ofertă, având în vedere că infractorii cibernetici folosesc internetul pentru a-şi vinde produsele. "Practic, graniţele dispar. Clienţii pot fi din orice ţară, iar preţurile sunt accesibile pentru toţi, indiferent de locaţie. Infractorii targetează clienţi potenţiali, indiferent de naţionalitate şi continent, singura barieră fiind limba în care se construieşte magazinul sau mesajul de vânzare. De regulă, cea mai uzitată este engleza, iar în astfel de cazuri, clienţii, ca şi victimele, pot fi de oriunde", a declarat pentru gândul Oliviu Talianu, business development manager la Panda Security România. De altfel, este deja de notorietate faptul că mulţi români au fost implicaţi în infracţiuni informatice, spălări de bani sau alte tipuri de fraude. "Să nu uităm că, în 2010, România s-a clasat pe locul 5 în topul ţărilor emitente de spam, spamul fiind o metodă importantă de sustragere de informaţii prin infectarea calculatoarelor cu troieni bancari", explică Talianu. El spune că mulţi infractori româ