Lichidităţile Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) au atins 1,7 mld. lei la finele anului trecut, iar circa jumătate din sumă a fost plasată în certificate de trezorerie şi titluri de stat cu scadenţă până la 3 ani, potrivit directorului general al Fondului, Eugen Dijmărescu. Valorificarea fondurilor aduce venituri lunare în medie de aproximativ 12 milioane de lei, în condiţiile în care cheltuielile totale lunare sunt de 600 - 700.000 de lei, a afirmat Dijmărescu într-o întâlnire cu presa, informează Mediafax. Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de către persoane fizice şi juridice a fost majorat, începând din acest an, de la 50.000 euro la 100.000 euro. Potrivit datelor disponibile pentru finele lunii septembrie 2010, în sfera de garantare erau cuprinse 14,97 milioane de conturi şi depozite bancare constituite de populaţie, iar FGDB a calculat că maximul compensaţiilor potenţiale se ridica la acea dată la 80,24 mld. lei. Potrivit lui Dijmărescu, directiva UE care va fi aprobată în acest an va extinde, cel mai probabil, schema de garantare şi asupra depozitelor şi conturilor marilor companii, ceea ce va însemna compensaţii suplimentare potenţiale. Totalul compensaţiilor potenţiale aferente depozitelor constituite de firmele mici şi mijlocii se ridică la 11,6 mld. lei.
Pornind de la cifrele lunii septembrie, FGDB a calculat că majorarea plafonului de la 50.000 de euro la 100.000 de euro duce la o creştere a compensaţiilor potenţiale totale de 4,5 miliarde lei în cazul persoanelor fizice şi de 3,2 mld. lei pentru IMM-uri.
Lichidităţile Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) au atins 1,7 mld. lei la finele anului trecut, iar circa jumătate din sumă a fost plasată în certificate de trezorerie şi titluri de stat cu scadenţă până la 3 ani, potrivit directorului general al Fondului, Eugen Dijmărescu. Valorificarea