Astăzi se împlinesc 159 de ani de la nașterea doctorului Vasile Lucaciu, dar nicio autoritate din judeţ nu marchează aniversarea sa. Unul dintre cei mai aprigi militanți pentru drepturile românilor din Transilvania, doctorul Vasile Lucaciu, a fost dat uitării.
Astăzi, la împlinirea a 159 de ani de la nașterea sa în comuna Apa, autoritățile sătmărene nu au organizat nici o manifestare care să amintească de prezența sa pe meleagurile sătmărene.
A semnat Memorandumul din 1892
Dr. Vasile Lucaciu a fost unul dintre românii care au semnat Memorandumul din 1892, o petiție trimisă împăratului austro-ungar Franz Josef, prin care se solicitau drepturi etnice egale cu ale populației maghiare și încetarea persecuțiilor și a încercărilor de maghiarizare. „Este o personalitate care și-a dedicat întreaga viață luptei pentru drepturile românilor din Transilvania. Casa memorial din Apa este unul dintre monumentele care ne amintesc de prezența sa pe meleagurile sătmărene“, a declarat doctorul Paula Virag din cadrul Muzeului Județean.
La vârsta de 6 ani se mută cu familia la Baia Mare unde, timp de 4 ani, învață în școala condusă de tatăl său. Tot în Baia Mare urmează și cursurile inferioare ale gimnaziului, pe care îl continuă la Ungvár (Ujgorog) și Oradea. Avea liceul și studii teologice făcute la Roma, unde a luat și doctoratul.
„Anul viitor când o să se împlinească 160 de ani de la nașterea domniei sale vom organiza amnifestări mai ample. Astăzi așteptăm vizitatori la casa memorială “, a spus Mihai Apan, primarul comunei.
A locuit șase ani la Apa
Casa memorială din Apa în care fostul preot greco-catolic român a locuit până la vârsta de șase ani poate fi vizitată de marți până duminică între orele 10.00-18.00. Locuința a fost construită în anul 1848 din bârne lipite între ele cu pământ și pleavă. Acoperișul din paie a fost restaur