La iniţiativa grupului europarlamentar al Socialiştilor şi Democraţilor, în agenda actualei sesiuni a PE au fost incluse un raport şi o rezoluţie referitoare la situaţia actuală a agriculturii europene şi rolul ei esenţial în asigurarea cu alimente, la preţuri accesibile, pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene, şi nu numai.
Raportor şi autor al textului iniţial al rezoluţiei a fost eurodeputata română Daciana Sârbu, membră în Comisia PE pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, precum şi supleantă în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Un sector agricol puternic, pretutindeni în UE, şi un mediu rural înfloritor şi sustenabil, asigurat de o Politică Agricolă Comună (PAC) puternică, se spune în rezoluţie, „sunt elemente vitale pentru depăşirea provocării legate de securitatea alimentară“. Dreptul la securitate alimentară, au susţinut inclusiv eurodeputaţii în cadrul dezbaterilor, este un drept de bază al omului şi el există în momentul în care toţi cetăţenii au acces permanent - fizic şi economic - la alimente sănătoase şi nutritive, vital necesare pentru a duce o viaţă activă şi sănătoasă. Rezoluţia consideră drept obligaţie a UE de a-şi aproviziona cetăţenii cu hrană, ceea ce impune continuarea şi modernizarea activităţilor agricole în ţările Uniunii. Producţia de alimente, afirmă raportoarea, trebuie să crească însă cu 70 la sută pentru a putea hrăni o populaţie a lumii în creştere (estimată să ajungă, până în 2050, la 9 miliarde).
16 la sută dintre europeni, sub limita sărăciei
În prezent, relevă documentele ce au fost supuse dezbaterii europarlamentarilor, cererea de alimente în UE este în continuă creştere, iar 16 la sută din cetăţenii europeni, inclusiv din ţări dezvoltate, trăiesc sub limita sărăciei. S-a atras în mod deosebit atenţia şi asupra veniturilor agricole din ce în ce mai scăzute în ţările UE