Anchetele sociale pentru verificarea veridicităţii datelor declarate în cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire au demarat la începutul săptămânii trecute şli rezultatele nu au întârziat să apară. Potrivit prevederilor legale, un procent de trei la sută din numărul total al beneficiarilor trebuie verificaţi prin anchete sociale, ceea ce înseamnă 460 de controale pe care le fac asistenţii Primăriei.
Până la această dată, au fost făcute 95 de controale la care se adaugă încă 40 de controale realizate în urma unor reclamaţii care s-au dovedit a fi neîntemeiate.
Zece beneficiari au fost depistaţi cu nereguli în declaraţii, astfel încât ei vor trebui să dea înapoi banii primiţi până la această oră şi chiar vor răspunde în faţa legii.
Pedepse penale
„Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici se consideră infracţiune de fals, uz de fals, înşelăciune şi se pedepseşte potrivit Codului Penal", ne-a declarat Nicoleta Oancea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila.
La 25 de persoane au fost descoperite nereguli minore care au dus la modificarea cuantumului ajutorului, iar restul de 60 de beneficiari au rămas cu acelaşi cuantum.
"În urma anchetelor sociale, în cazul a 25 de persoane din cele 95 verificate s-au operat modificări prin majorarea sau micşorarea cuantumului ajutorului acordat, iar la 60 cuantumul a rămas la fel", a declarat primarul Aurel Simionescu.
Controalele sunt efectuate de către inspectorii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi vizează beneficiarii tuturor tipurilor de ajutoare de căldură: gaze naturale, energie termică, lemne, cărbuni, combustibil petrol.