Opoziţia încearcă să-l răstoarne de la putere pe premierul Sali Berisha, pe care-l acuză de corupţie. Mii de albanezi au ieşit în stradă. Trei au murit.. Aseară au avut loc confruntări între poliţie şi manifestanţii care cereau demisia guvernului Berisha. Trei oameni au murit şi 17 poliţişti au fost răniţi.
Comisia Europeană: Este regretabil că au murit oameni în timpul unei acţiuni de protest
După demisia vicepremierului Ilir Meta (în urma difuzării unor înregistrări video în care este acuzat într-o afacere de corupţie), opoziţia socialistă a decis să cheme cetăţenii să iasă în stradă pentru a cere demisia guvernului condus de Sali Berisha. Opoziţia consideră că premierul este „arhitectul" corupţiei instituţionalizate şi că doar protestele populaţiei mai pot să-l elimine de la putere, cum s-a întâmplat în primăvara anului 1997, când Sali Berisha a fost forţat să demisioneze după scandalul prăbuşirii fondurilor piramidale care au adus ţara în faliment.
Scandalul înregistrărilor
Aşa cum reiese din înregistrări, Ilir Meta i-ar fi cerut fostului ministru al Economiei să desemneze în avans câştigătorul licitaţiei unei centrale electrice pentru a elimina alţi concurenţi şi a angaja un protejat al partidului condus de Meta. Discuţiile dintre Meta şi interlocutorul său au durat şapte minute, vicepremierul cerându-i explicaţii partenerului de cabinet de ce nu i-a respectat instrucţiunile. Meta îi solicitase fostului titular de la Economie să acorde o hidrocentrală companiei Gimi Egnatia, condusă de Agim Cupi. Interceptările evocă şi un beneficiu în valoare de 7.000 de euro pentru Meta, scrie „ Courrier des Balkans". Vicepremierul l-a acuzat pe liderul Partidului Socialist, Edi Rama, că ar fi în spatele acestor înregistrări, dar a admis că acestea nu sunt trucate.
Şomajul face ravagii
Albania de astăzi nu este diferită faţă de Tunisia, u