Există peste tot în lume rute care reuşesc să taie respiraţia fiecărui călător. Multe sunt trasee turistice descoperite şi dezvoltate tocmai în ideea de a promova acest segment al turismului. Dar mult mai interesantă este prezenţa câtorva rute legendare care au reprezentat de-a lungul timpului o sursă de inspiraţie a scriitorilor, regizorilor, pictorilor şi chiar şi compozitorilor.
Drumurile Mătăsii au apărut în Antichitate cu aproximativ 3000 de ani înaintea erei noastre şi reprezentau primele căi de transport al mătăsii din China în regiunile Mării Mediterane, dar şi în zona Asiei Centrale.
"Drumul Mătăsii" leagă bazinul Mării Mediterane cu estul Asiei
Ca şi Drumul Mătăsii, existau şi alte trasee la fel de celebre, dar Drumul Mătăsii reprezenta mult mai mult decât schimbul comercial de marfă, practic până în secolul al XIV-lea a contribuit la melanjul dintre cele mai vechi culturi şi civilizaţii ale lumii: China, India, Persia, Arabia, Grecia şi Roma.
Mătasea chinezească era transportată de caravane pe drumul care pornea din capitala Imperiului Changan măsurând mii de kilometri. Astfel s-a format legătura directă între China şi Europa. Acum această legătură este posibilă prin mai multe căi, iar Drumul Mătăsii are o importanţă istorică, fiind studiat de UNESCO şi atrăgând tot mai mulţi turişti în teritoriul Chinei, dornici să străbată măcar prima parte de traseu. Agenţiile de turism promovează astfel de trasee pe teritoriul Chinei ce durează între 14 şi 22 de zile cu preţuri cuprinse între 2.200 şi 3.370 euro.
Un astfel de tur include vizita celor mai reprezentative oraşe: Kashgar, unde are loc cel mai vechi şi cel mai mare târg din nord-vestul Chinei, Turpan, oraşul-oază, fiind considerat o escală luxoasă în acea vreme, Dunhuang, un loc de pelerinaj şi cel mai important centru al budismului, unde se află şi unele