Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) dedică serile de miercuri documentarelor, iar pe 26 ianuarie le oferă spectatorilor săi două filme semnate de Thomas Ciulei, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti documentarişti autohtoni. Astfel, de la ora 19:00, publicul are şansa de a vedea un film mai puţin cunoscut al regizorului, Nebunia capetelor (Face Mania, Germania-România, 1997), urmat, de la ora 21:00, de cel mai recent documentar al autorului, multipremiatul Podul de flori (The Flower Bridge, România-Germania, 2008).
Nebunia capetelor, film distins cu Premiul pentru artă contemporană al Fundaţiei Soros pentru o Societate Deschisă (1998), o are drept protagonistă pe artista Lena Constante (1909-2005).În anul 1948, ea a fost arestată de Serviciul Secret de Informaţii şi învinuită de spionaj şi înaltă trădare. Acuzatul principal în acest proces era Lucreţiu Pătrăşcanu, fost ministru al Justiţiei şi membru al PCR. Pătrăşcanu a fost condamnat la moarte, iar Lena Constante – la 12 ani de muncă silnică. Filmul lui Thomas Ciulei (regizor, monteur şi narator) reconstruieşte parcursul celor opt ani trăiţi de Lena Constante în singurătate şi modul în care ea a reuşit să reziste unui sistem care încerca să îi nege existenţa.
Podul de flori este ilustrarea unui fenomen social de amploare – migraţia economică masivă – care afectează profund structura familiei. Într-un sat din Moldova, mama este plecată la muncă în Italia, în timp ce tatăl, Costică, îşi asumă şi rolul acesteia pentru cei trei copii ai săi. Iar Costică nu este singurul părinte aflat în această situaţie din sat.
Documentarul lui Thomas Ciulei (regizor, scenarist şi director de imagine), a fost filmat între ianuarie-aprilie 2007 şi utilizează elemente ficţionale, în dramaturgie şi modalitate de filmare, pentru a crea o scenă pe care personajele îşi pot interpreta propriile roluri. Prin