Pachetul de reforme structurale pe care guvernul de la Budapesta se pregăteşte să-l anunţe în februarie va reduce deficitul de buget pe anul 2011 cu aproape 1% din produsul intern brut (PIB) şi cu aproximativ 2% în perioada 2012-2013, adică cu un total de până la 660 miliarde de forinţi (2,42 miliarde de euro), conform surselor din cadrul ministerului ungar al economiei, scrie Portfolio. hu.
"Cel mai important mesaj al nostru este că avem în plan măsuri permanente, aplicabile la scară largă, concentrate mai ales asupra cheltuielilor bugetare", a declarat Roland Natran, secretar de stat adjunct în cadrul ministerului economiei. Guvernul îşi doreşte să reducă deficitul bugetar cu până la 260 mld. forinţi (0,95 mld. euro) în 2011 şi cu aproximativ 400 mld. forinţi (1,47 mld. euro) în următorii doi ani, a estimat Natran.
"În acest context, cel puţin două treimi din măsuri vor afecta cheltuielile bugetare", a adăugat oficialul, atrăgând atenţia că impactul măsurilor a fost evaluat fără a se lua în calcul veniturile de care va dispune guvernul în urma reformării sistemului de pensii şi fără a da detalii despre cât se aşteaptă guvernul să câştige de pe urma acesteia.
Şi problema impunerii taxelor "verzi" se află pe masa guvernului, a spus oficialul ungar, o nouă astfel de taxă putând viza emisiile de carbon şi colectarea deşeurilor. Măsurile planificate pentru reducerea cheltuielilor vor afecta transportul public şi subvenţiile pentru medicamente şi vor reduce costurile administraţiei de stat. Totodată, unul din scopurile importante ale guvernului este şi aducerea pe termen mediu a ratei angajării la valoarea de cel puţin 65%, faţă de 55% cât este în prezent. De asemenea, se are în vedere o creştere a bazei de impozitare prin majorarea numărului de plătitori de taxe.
Ministrul economiei Gyorgy Matolcsy anunţa la sfârşitul anului trecut existenţa unu