Situaţia este determinată de încălzirea vremii. Pentru prima dată de când sunt monitorizate lacurile din apropiere, au fost văzute egrete mari la Pângăraţi.
Păsările de apă de pe trei lacuri din apropiere de Piatra Neamţ au fost numărate, marţi, în cadrul unui program mondial de monitorizare, International Waterbird Count.
Anul acesta au fost observate mai puţine lebede decât în alţi ani, din cauza temperaturilor mari înregistrate în ultimele zile, ceea ce le-a grăbit migraţia spre zonele de cuibărire, după cum a precizat Manuela Cozma, comisar al Gărzii de Mediu Neamţ şi membru al Societăţii Ornitologice din România.
Lebede cântătoare
Cei care vor să admire aceste frumoase păsări mai au la dispoziţie doar câteva săptămâni. „În funcţie de evoluţia vremii, este posibil ca migraţia păsărilor care iernează pe lacurile Pângăraţi, Vaduri şi Bâtca Doamnei să se încheie la sfârşitul lunii ianuarie sau în februarie“, a precizat Manuela Cozma.
Pe cele trei lacuri, dintre care Pângăraţi şi Vaduri sunt arii de protecţie avifaunistică, au fost observate 250 de lebede de vară, 95 de lebede de iarnă. Cele mai multe, 67, sunt la Pângăraţi. „Cea mai vizibilă diferenţă dintre cele două specii de lebădă este dată de culoarea ciocului. Acesta este galben la lebăda de iarnă şi roşu-portocaliu la cea de vară. Lebăda de iarnă se mai numeşte lebădă cântătoare, deoarece emite în timpul zborului sunete asemănătoare unui cântec. Cea de vară se mai numeşte mută, pentru că nu scoate sunete“, a explicat Manuela Cozma. Denumirea le vine de la faptul că una este prezentă în zonele noastre numai iarna, după ce se cuibăreşte în extremitatea nordică a Europei, iar cealaltă este prezentă şi vara.
Egretele, în premieră
Au fost numărate peste 1.300 de exemplare de raţă mare, circa 200 de exemplare de raţă mică, cam tot atâtea