Figura unui portar din NHL, pe care s-au reconstituit prin machiaje accidentele suferite pe gheaţă în vremea cînd nu se protejau capul, a produs un şoc în America anilor '60
Cicatricele de pe faţa lui Terry Sawchuck proveneau de la impactul cu pucul şutat violent sau de la ciocnirile cu adversarii. Hocheiul, fotbalul american şi baseball-ul, trei dintre cele mai populare sporturi de peste Ocean, se joacă acum avînd protecţie pe cap. Iată de ce yankeii poartă cască!
Cauciucul dur al pucului de hochei a cauzat multe răni adînci în liga profesionistă americană. Acestea au forţat apariţia protecţiei jucătorilor, mai ales în zonele sensibile. Aşa s-a ajuns la căştile şi măştile de portar.
400 de copci
Un exemplu bun pentru ce daune pot produce loviturile pe gheaţă este cel al lui Terry Sawchuck (născut în 1929), portar în NHL pînă în '70, cînd a decedat. Cu peste 400 de copci pe faţă pînă atunci, el a acceptat în 1966 propunerea Life Magazine de a reconstitui pe faţa sa, cu ajutorul machiajului, toate cicatricele dobîndite de-a lungul carierei. Chipul i-a fost neîncăpător pentru toate rănile suferite, însă imaginea obţinută a fost şocantă!
Casca a devenit un accesoriu obligatoriu în NHL abia din 1979, după mai multe accidente fatale. De pildă, în '68, Bill Masterton, jucător la Minnesota North Stars, a murit în urma impactului cu gheaţa. Masca pentru portari devenise populară cu aproape două decenii mai devreme, o dată cu inovaţia goalkeeperului canadian Jacques Plante (foto).
Mingea vine cu 160 km/h
Un alt sport iubit peste Ocean, dar aproape extrem, motiv pentru care şi impune purtarea căştii, este fotbalul american. Prima cască, confecţionată din piele, a fost purtată în 1893! Se întîmpla într-un meci între Armata şi Marina americană, în care amiralul Mason Reeves fusese avert