Cu o creştere a PIB-ului de peste zece procente în 2010, statul comunist a depăşit Japonia şi se clasează în urma SUA în ierarhia economică. Sursa: REUTERS
China a devenit cea de-a doua putere economică a lumii, după Statele Unite, cu o creştere de 10,3 procente a PIB-ului în 2010, potrivit cifrelor publicate ieri de Biroul Naţional de Statistică de la Beijing.
PIB-ul Chinei a avansat cu 9,8% în ultimele trei luni ale anului trecut, peste estimările analiştilor, în timp ce producţia internă a sporit cu aproape 16%, pe fondul creşterii cererii de produse chinezeşti. Economic, China rămâne, pentru moment, cu mult în urma Statelor Unite, potrivit datelor Băncii Mondiale care estimează, pentru anul în curs, un PIB de 5,36 şi, respectiv, 14,79 trilioane de dolari pentru cele două ţări.
Noua ierarhizare economică mondială, în care statul comunist detronează Japonia de pe poziţia secundă, nu a venit ca o surpriză, ci mai degrabă ca o confirmare a ponderii însemnate pe care Beijingul o are acum în schimburile comerciale globale. Întâmplător sau nu, această confirmare a coincis cu vizita la Washington a preşedintelui chinez Hu Jintao, pe agenda căruia un loc prioritar îl ocupă chestiunile economice bilaterale.
Acorduri peste acorduri
În timpul discuţiilor cu delegaţia chineză, americanii au insistat asupra creşterii exporturilor către China, ceea ce ar genera noi locuri de muncă în Statele Unite.
În prezent, volumul exporturilor americane către China se cifrează la peste 81 de miliarde de dolari, în timp ce SUA importă bunuri chinezeşti în valoare de 344 de miliarde de dolari. Americanii explică această diferenţă semnificativă prin menţinerea artificială a monedei chineze, yuanul, la un nivel scăzut.
Cu puţin timp înaintea întâlnirii cu Hu Jintao la Casa Albă, Barack Obama a anunţat semna