* a fost lansată publicaţia "Brăila 643"
Muzeul Brăilei a lansat ieri publicaţia "Brăila 643", un raport anual al activităţii instituţiei, cu ocazia Zilei Municipiului, zi în care a fost datat primul document în care apare numele Brăilei. Directorul Ionel Cândea a precizat că anul 2010 a fost unul de vârf pentru activitatea de recuperare a clădirilor monument istoric.
Au fost reabilitate şi restaurate toate clădirile muzeului. Centrul Cultural "Nicăpetre" a fost redat publicului şi s-au finalizat lucrările la Casa Memorială "Panait Istrati", secţia de etnografie din Grădina Mare şi Corpul B al muzeului, unde, la etaj, va fi reorganizat Centrul memorial "Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu", iar la parter vor fi amenajate Galeriile "Gheorghe Naum". Toate aceste spaţii expoziţionale vor fi redate publicului din primăvara acestui an, astfel încât se va putea bucura toată lumea de reperele fundamentale ale istoriei locului.
O altă realizare importantă în 2010 a fost şi intrarea în faza finală a restaurării Mănăstirii Măxineni, realizată pe baza cercetărilor arheologice începute în urmă cu 35 de ani de către prof. univ. dr. Ionel Cândea. Această investiţie este considerată cea mai importantă din cele realizate în Brăila de la Matei Basarab până în prezent.
Important este de menţionat şi faptul că banii pentru toate aceste investiţii au venit de la Consiliul Judeţean exclusiv, deşi iniţial proiectul fusese unul cu bani europeni. Din cauza procedurilor birocratice greoaie, s-a renunţat la acele sume şi Consiliul Judeţean a pus toată suma.
Brăila şi Cavalerii teutoni
Directorul Muzeului Brăilei a vorbit şi despre contextul istoric în care a fost emis de către domnul Ţării Româneşti acel act de la 20 ianuarie 1368, prin care oferea privilegii negustorilor braşoveni. Cu zece ani înainte regele Ungariei a emis şi el un asemenea