Membrii Parlamentului Român sunt de acord cu transpunerea în legislaţia naţională, a rezoluţiei Parlamentului European care recomandă interzicerea folosirii cianurilor în minerit.Concluzia survine în urma unui sondaj efectuat de Centrul Pentru Politici Durabile - Ecopolis, în parteneriat cu Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, în rândul parlamentarilor români, în perioada noiembrie-decembrie 2010.
Sondajul Ecopolis, prima iniţiativă de acest gen în România, a urmărit consultarea opiniei parlamentarilor români cu privire la următoarele subiecte de mediu:
- Necesitatea transpunerii în legislaţia naţională a rezoluţiei europene ce recomandă interzicerea folosirii cianurilor în minerit
- Proiectul actual de exploatare minieră de la Roşia Montană
Rezoluţia Europeană- votată în Parlamentul European pe 5 mai 2010- cere Comisiei Europene să iniţieze interzicerea completă a tehnologiilor care utilizeaza cianurile în minerit în Uniunea Europeană până la finele anului 2011. Aceasta este, în opinia Parlamentului European, singura modalitate sigură de a proteja resursele de apă şi ecosistemele împotriva poluării cu cianuri din activităţile de extracţie şi de a ne conforma obiectivelor UE prezente în Directiva Cadru Apă. Citeşte mai mult despre Rezoluţia Europeană aici.
În România există o iniţiativă legislativă pentru interzicerea mineritului cu cianuri (Propunerea legislativă pentru completarea articolului 4 din Legea minelor, 85/2003 iniţiată de senatorii Eckstein Kovacs Peter şi Gheorghe Funar), însă aceasta este blocată în Comisia pentru Industrii din data de 23 septembrie 2008. Citeşte mai mult despre proiectul Eckstein – Funar aici.
REZULTATE PE SCURT
67,6% dintre parlamentari susţin transpunerea rezoluţiei europene într-un proiect legislativ local pe parcursul următoarei sesiuni parlamentare. Dintre aceştia, o