În Craiova, facturile la căldură pentru prima lună de iarnă, decembrie 2010, s-au dublat faţă de luna anterioară. Cu toate acestea, nu au fost exagerate, deoarece craiovenii au stâns cureaua sau, mai bine zis, repartitorul, şi nici temperaturile nu au coborât cu mult sub 0 grade Celsius. „Facturile sunt duble. Un apartament cu trei camere are de plătit întreţinerea 420 de lei, din care numai căldura 334 de lei, deşi au repartitoare. Iar la trei camere cu centrală, factura este de 250 de lei. Oamenii spun că este mult, raportat la veniturile lor“, a explicat preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 5 din cartierul craiovean 1 Mai.
În schimb, un apartament similar, cu trei camere şi o suprafaţă utilă de 67,55 mp, din cartierul Calea Bucureşti, dar fără repartitoare are de achitat o factură la căldură în valoare de 267,43 lei. Este o valoare apropiată de cea înregistrată de un apartament cu centrală proprie. „Avem centrală şi pentru luna decembrie am plătit factura la gaze 251 de lei. Este contravaloarea unui consum de 200 mc de gaze pe lună într-un apartament cu trei camere. Iar confortul termic din locuinţă este acceptabil, peste 20 de grade Celsius“, spune proprietara unui apartament din cartierul George Enescu.
Diferenţe de consum apar şi la apartamentele cu două camere. Valoarea facturii la căldură oscilează după cum proprietarii au sau nu repartitoare de costuri. „La locuinţele cu două camere, factura la căldură pentru luna trecută este de 182 de lei, fără repartitor. La cele cu repartitoare oscilează după cum şi-a setat proprietarul repartitorul de costuri şi avem la unele facturi 223 de lei şi la altele 126 de lei“, a precizat Victor Stamin.
Nici la casă nu e ieftin
La prima vedere, cea mai costisitoare factură la căldură o plătesc craiovenii care locuiesc la casă şi deţin o centrală pe gaze sau lemne. Numai că trebuie ţinut co