Evidenţele IPJ Hunedora evidenţiază că anul trecut nici un dosar întocmit pentru infracţiuni cu violenţă maximă nu a rămas cu Autor Necunoscut. În schimb, doar 25 la sută din hoţii de buzunare au putut fi prinşi în flagrant.
La finele lunii noiembrie 2010, un hunedorean de 28 de ani a fost rănit cu cuţitul în plin centrul Devei după care a fost deposedat de două telefoane celulare şi suma de 120 de lei. Autorii au fost identificaţi în doar şase ore. A fost vorba de doi tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani. Potrivit lui Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara, cei doi tâlhari fac parte din procentul de 80 la sută de autori de tâlhării care au fost identificaţi în ultimul an.
Procentul este chiar mai mare în cazul autorilor de infracţiuni cu violenţă mare.. “În judeţul Hunedoara nu există nici un dosar cu AN pe 2010 la secţiunea omoruri sau vătămare corporală gravă”, declară sursa citată. Aceasta a mai precizat că în ultimele 12 luni, în judeţul Hunedoara nu s-a înregistrat nici un omor la comandă sau reglare de conturi între grupări criminale.
Hoţii de buzunare greu de prins
Potrivit evidenţelor IPJ Hunedoara, dintre principalele genuri de furturi, în 2010, scad furturile din societăţi comerciale comise prin efracţie cu 24%, furturile din autovehicule cu 34%, furturile de autovehicule cu 19% și furturile din buzunare, poşete, genţi cu 1%.
Procentul de identificare a autorilor infracţiunilor de tâlhărie este de 83,5%, cu mult superior faţă de procentul de 53,45% înregistrat la nivel naţional.
Procentul de identificare şi prinderi în flagrant a autorilor furturilor din buzunare, poşete, genţi este de 25,13%.
Procentul de identificare a autorilor infracţiunilor de furt de auto este de 76,05%, faţă de 27,82% înregistrat la nivel naţional.