E scump sa traiesti, dar mai scump e sa mori. Cheltuielile pe care le implica o inmormantare necesita, in majoritatea cazurilor, bani pusi deoparte din timp.
Asta pentru ca traditia crestin-ordodoxa impune un anumit ceremonial, care costa, de la 5.000 de lei, pentru buzunarele cele mai subtiri, pana la 20.000, pentru sicriele din lemn de tradafir ale celor care vor confort si pe lumea cealalta.
Serviciile si accesoriile pe care le ofera firmele de pompe funebre sunt asa de diversificate calitativ si cantitativ, incat niciun patron cu ceva experienta in ale mortii nu poate sa estimeze la cat ajunge o ceremonie de inhumare decenta. "Fiecare familie are nevoi, obiceiuri si traditii proprii", motiveaza un antreprenor.
Locul de veci, investitie pe termen lung
"N-am bani nici sa mor" a devenit o expresie destul de uzitata, mai ales ca ultimul drum presupune omagiul, destul de scump, adus defunctului. Precauti insa, dupa o anumita varsta, multi isi cumpara locuri de veci inca din timpul vietii, ca o rezerva sau ca investitie pe termen lung.
"Am facut credit la banca sa-l inmormantez cum se cuvine", se destainuie Anisoara, o batrana, care aprinde o candela in cimitirul Iancul Nou, la mormantul sotului sau. Povesteste ca barbatul a murit in urma cu mai putin de-o luna. Ochii verzi, ascunsi sub niste sprancene stufoase i se umezesc cand isi aduce aminte ca va imprumuta alti bani ca sa "ridice de 40 de zile".
Stie doar ca inmormantarea "a costat mult". Numai pentru locul la cimitir, concesionat pe 25 de ani, a platit 1.600 de lei. "Dar eu am ocupat doua locuri, pentru mine si pentru barbatul meu. Ca nu se stie niciodata...", marturiseste Anisoara.
Insotitoarea sa isi face rapid semnul crucii si intervine in discutie. Insista ca pana si coroanele sunt scumpe, "sa nu mai zic de popa, vr