Mii de suceveni au contestat în instanţă această taxă, însă majoritatea judecătorilor au respins cererile ca nefondate.
Aurora Sfichi este una dintre cei doi suceveni care cer statului banii din taxa de poluare prin intermediul instanţei europene. Potrivit avocatului său, Răzvan Viorescu, prin perceperea acestei taxe sunt discriminaţi toţi plătitorii care şi-au înmatriculat maşinile în România şi au plătit taxa de poluare deoarece legislaţia este în contradicţie cu cea europeană.
“Practic, după aproape şase modificări ale OUG 50/2008 care spune că se bazează pe principiul
Astfel, taxa se percepe tuturor autoturismelor importate din altă ţară şi care sunt înmatriculate în România, dar nu şi a celora care au fost înmatriculate cu mulţi ani în urmă şi care poluează poate mai mult decât cele importate. Aurora Sfichi a cumpărat o maşină BMW din Germania în septembrie 2008 pentru care a plătit 2.384 lei taxă de poluare. După ce a aflat că poate să îşi recupereze banii a reclamat în instanţă această cauză în iunie 2010, convinsă că poate să câştige.
“Am reuşit ca judecătorii să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a înlătura contradicţiile deoarece în perioadele 1 iulie 2008 – 15 decembrie 2008 şi 1 ianuarie 2010 - până în prezent majoritatea instanţelor judecătoreşti naţionale au respins cererile de restituire a taxei din cauză că judecătorii nu cunosc legislaţia europeană care trebuie respectată în primul rând”, a mai spus Răzvan Viorescu.
Judecătorii suceveni “nu comentează”
Întrebat despre hotărârea pe care luat-o, dar şi despre celelalte hotărâri ale colegilor din Suceava şi din ţară, judecătorul Doru Bunduc, preşedintele Tribunalul